Thursday 6 September 2012

Alberto Contador Noul Tricou Rosu - Vuelta 2012, Etapa 17 SantanderFuente Dé



Când majoritatea credea că după cele 3 etape de munte înalt din weekendul trecut ale Turului Spaniei 2012, poziţia de lider este asigurată lui Joaquim Rodriguez, după o zi de pauză a venit etapa 17 care a răsturnat complet podiumul la general.
Deşi etapa de 187,3 km între Santander şi Fuente Dé, a cărui final în căţărare de categoria 2-a îl dădea ca favorit la victorie chiar pe Rodriguez, a avut parte de o strategie neaşteptată a celor de la Saxo Bank – Tinkoff, care i-au facilitat atacul lui Alberto Contador cu 50 km înainte de final. Luaţi prin surprindere, atât Rodriguez şi echipa sa (Katusha), cât şi Alejandro Valverde (Movistar), n-au putut răspunde atacului, astfel că se contura o mare surpriză.

Cu 24 km înainte de final, avansul grupului Contador ajunsese la 1 minut jumătate şi era în continuă creştere, moment în care Contador şi Tiralongo şi-au atacat colegii de evadare. Din acest grup au mai făcut parte şi: Sergio Paulinho (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Gorka Verdugo şi Mikel Landa (Euskaltel-Euskadi), Rinaldo Nocentini (Ag2r-La Mondiale), Alexandre Geniez (Argos-Shimano), Sergio Luis Henao (Sky), Nairo Quintana şi Benat Intxausti (Movistar), Arnold Jeannesson (FDJ-BigMat), Bauke Mollema (Rabobank) şi Jan Bakelants (RadioShack-Nissan).

La bazele căţărării finale de la Fuentes De cu 17 km înainte de final, cei doi aveau un avans de 24 de secunde faţă de urmăritori şi de 2 minute faţă de grupul Rodriguez-Valverde. În acel moment Valverde a decis să mărească ritmul, ritm pe care Rodriguez nu a reuşit să-l menţină, astfel că pe măsură ce Valverde recupera timp faţă de Contador, el pierdea timp în raport cu amândoi.

Beneficiind şi de ajutorul coechipierului său Benat Intxausti, Valverde a recuperat mult din avansul lui Contador, dar poate mai important pentru el era avansul pe care îl construia faţă de Rodriguez, facilitându-i astfel preluarea locului 2 la general. În cele din urmă, hăituit parcă de nişte ogari, Alberto Contador şi-a adjudecat victoria de etapă, urmat la 6 secunde de Valverde. Locul 3 în etapă a fost ocupat de columbianul Luis Henao Montoya (Sky Procycling) sosit în acelaşi timp cu Valverde.

Rodriguez a ajuns la final pe poziţia a 10-a, având o întârziere pe şosea de 2 minute şi 38 de secunde faţă de Contador. Astfel Alberto Contador, preia tricoul roşu de lider la general, fiind urmat de Alejandro Valverde (Movistar) la 1 minut şi 52 de secunde şi de Joaquim Rodriguez (Katusha) la 2 minute şi 28 de secunde.

sursa ciclism.ro




No comments:

Post a Comment